Kuchenne Przygody

Zupa dyniowa

przepis na zupę dyniową
przepis na zupę dyniową
  • Przygotowanie
    10 min
  • Gotowanie
    20 min
  • Porcje
    4
  • Rozmiar porcji
    miska do zupy

Chociaż zupa dyniowa pojawia się na naszych stołach od kilku lat, ze względu na coraz popularniejszą dietę wegańską, to jednak jej historia jest o wiele dłuższa. Dynia była znana już w czasach starożytnych. I właśnie wtedy, gdy nadchodził czas zbiorów, owoc ten wykorzystywano również do gotowania zupy. Tak, dokładnie! Dynia według klasyfikacji roślin jest zaliczana do owoców. Dlatego jeżeli masz ochotę na smaczne jesienno-zimowe danie z owoców, to dynia ustawia się jako pierwsza w szeregu. Dynia powróciła dość intensywnie do kuchni średniowiecznej, gdy we Francji szczególnie w zakonach gotowano właśnie zupę dyniową. Najczęściej danie jest serwowane w postaci aksamitnej zupy krem.

W przygotowaniu smacznej zupy krem z dyni jedną z najważniejszych ról odgrywają odpowiednio dobrane przyprawy. Jeżeli dodasz kurkumę oraz paprykę słodką do zupy dyniowej, to jeszcze bardziej podkreślisz jej charakterystyczny kolor. Chcąc przygotować zupę dyniową w wersji orientalnej, warto dodać kmin rzymski. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzać z jego ilością. Zaledwie niewielka szczypta kminu rzymskiego na cały garnek zupy spowoduje, że przyprawa będzie bardzo mocno wyczuwalna. Zupa dyniowa ciekawie smakuje również z innymi warzywami. Gdy będzie Ci zależeć na bardziej sycącej wersji, to warto dodać do zupy ziemniaki. Możesz również łączyć dynię z pomidorami, cukinią lub bakłażanami.

Składniki

    Wskazówki

    Zupa krem z dyni może być podawana w wielu różnych wydaniach. Dlatego nie przestawaj eksperymentować i baw się dodawaniem różnych dodatków i przypraw. Jeżeli zależy Ci na uzyskaniu pikantniejszej wersji zupy, wystarczy, że dodasz więcej imbiru, gałki muszkatołowej, czy też ostrej papryki. Świetnie sprawdzi się tutaj także cynamon. Natomiast dodając odrobinę miodu lub pomarańczy, uzyskasz zupę dyniową w słodszej odsłonie. Ja osobiście preferuję pikantniejszą wersję dyni. W końcu nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni, jak aromatyczna zupa dyniowa z solidną porcją imbiru.

    Krok 1

    Na dnie dużego garnka rozgrzej olej lub oliwę z oliwek. Czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmaż przez ok. 1 minutę, po czym dodaj do niego obrany i posiekany na bardzo drobno imbir. Do całości dodaj kurkumę oraz ostrą paprykę. Jeżeli zamiast papryki w proszku preferujesz papryczkę chili, to również możesz ją na tym etapie podsmażyć. Pamiętaj jednak o wcześniejszym pozbyciu się z papryczek nasion.

    Krok 2

    Do garnka wlej bulion warzywny, do którego następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynię. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku. Następnie gotuj przez ok. 15 minut, aż dynia zrobi się całkowicie miękka.

    Krok 3

    Do ugotowanej dyni, dodaj mleczko kokosowe. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblenduj, a następnie gotuj zupę krem jeszcze przez ok. 5 minut. Zestaw garnek z palnika.

    Krok 4

    Na suchej patelni upraż przez chwilę obrane pestki z dyni. Uważaj, aby proces prażenia nie trwał zbyt długo. Zupę podawaj w miseczkach, posypując ją prażonymi pestkami dyni oraz prażoną cebulką. Jeżeli chcesz, możesz zrezygnować z dodatków lub zamienić je na inne. Zupa krem z dyni świetnie smakuje również z pestkami słonecznika, czy też pistacjami. Możesz także zupę serwować z popularnym groszkiem ptysiowym lub wcześniej przygotowanymi grzankami.

    Może Ci także zasmakować

    Leave a Review